Składniki: 50 dkg filetów z łososia ze skórą 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sok z cytryny sól, pieprz 1 dojrzałe awokado ½ ogórka 1 łyżka octu 3% lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę,…
Tag: święta
Karp
Wigilijny filet z karpia w sosie musztardowym
by Magda Wołosz • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 2 białe części pora 2 pomidory 1 łyżka masła sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem,…
Karp
Wigilijny karp w maśle
by Renata Harasimowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 pomidor kilka listków szpinaku sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda…
Łosoś
Wigilijny łosoś z warzywami z wody
by Teresa Wojciechowicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z łososia ze skórą 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu 3% lub łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu odrobina mielonego imbiru 1 łyżka nasion sezamu Sposób przyrządzenia: Na suchej patelni lekko zezłocić nasiona sezamu. Sos sojowy, miód, imbir i ocet dokładnie wymieszać. Umyty i osuszony filet z…
Tilapia
Tilapia w cieście
by Roman Dłużniewski • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z tilapii lub pangi Ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki sody oczyszczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki wody sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Suche składniki ciasta wymieszać, przesiać przez sito, dodać wodę i przyprawy, zmiksować. Umyte i osuszone…