Składniki: 4 filety solonych śledzi 2 cebule 2 kiszone ogórki 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać octem i odstawić na około…
Tag: święta
Listy
Jajka w koszulkach z pieczarkami i krewetkami
by Asia Małota • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 10 dkg pieczarek 10 odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło. Obciąć trzony oczyszczonych pieczarek, smażyć po kilka minut z każdej strony, odkładać w ciepłe miejsce. Na pozostałym w patelni tłuszczu usmażyć oczyszczone odwłoki krewetek po 2 minuty z każdej strony. W niedużym…
Listy
Awokado z gruszkami i oliwkami
by Zuzanna Szulińska • • 0 Comments
Składniki: 4 awokado 8 oliwek bez pestek 1 słodka gruszka majonez sok z cytryny prażony słonecznik Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką z każdej połowy część miąższu, skropić sokiem z cytryny. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ awokado również rozdrobnić. Gruszkę i pokrojone awokado wymieszać z majonezem,…
Listy
Śledzie z mandarynkami
by Małgorzata Dziedzina • • 0 Comments
Składniki: ½ kg śledzi solonych kwaśne jabłko 1 szklanka mleka 5 mandarynek kiszony ogórek 1 cebula ½ szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać mlekiem na około 2-3 godziny, wyjąć osuszyć i pokroić w paseczki. Jabłko i mandarynki umyć, jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Mandarynki…
Listy
Śledzie w zalewie z przyprawą curry
by Łucja Kazek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg płatów śledziowych 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju 3 średnie cebule 5 łyżek musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ szklanki soku z cytryny 2-3 łyżeczki przyprawy curry Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wymoczyć w mleku około 2-3 godziny, osuszyć i pokroić w paseczki, każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Cebulę…