Składniki:
- ½ kg płatów śledziowych
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju
- 3 średnie cebule
- 5 łyżek musztardy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ szklanki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry
Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe wymoczyć w mleku około 2-3 godziny, osuszyć i pokroić w paseczki, każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Cebulę obrać i pokroić w pół talarki. W szklanej salaterce układać warstwami , cebulę, sok, z cytryny, przyprawę curry, sól, pieprz, kawałki śledzi. Na końcu polać olejem. Układać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Salaterkę włożyć do lodówki do schłodzenia się składników.