Składniki:
- ½ kg śledzi solonych
- kwaśne jabłko
- 1 szklanka mleka
- 5 mandarynek
- kiszony ogórek
- 1 cebula
- ½ szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać mlekiem na około 2-3 godziny, wyjąć osuszyć i pokroić w paseczki. Jabłko i mandarynki umyć, jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Ogórek pokroić w kosteczkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszać z owocami, ogórkiem i obraną, posiekaną cebulą. Śledzie ułożyć na półmisku i zalać sosem, odstawić do schłodzenia do lodówki.