Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z mandarynkami

Składniki:

  • ½ kg śledzi solonych
  • kwaśne jabłko
  • 1 szklanka mleka
  • 5 mandarynek
  • kiszony ogórek
  • 1 cebula
  • ½ szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie zalać mlekiem na około 2-3 godziny, wyjąć osuszyć i pokroić w paseczki. Jabłko i mandarynki umyć, jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Ogórek pokroić w kosteczkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszać z owocami, ogórkiem i obraną, posiekaną cebulą. Śledzie ułożyć na półmisku i zalać sosem, odstawić do schłodzenia do lodówki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *