Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka w koszulkach z pieczarkami i krewetkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dkg  pieczarek
  • 10 odwłoków krewetek królewskich lub tygrysich
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać masło. Obciąć trzony oczyszczonych pieczarek, smażyć po kilka minut z każdej strony, odkładać w ciepłe miejsce. Na pozostałym w patelni tłuszczu usmażyć oczyszczone odwłoki krewetek po 2 minuty z każdej strony.
    W niedużym rondlu zagotować wodę  z dodatkiem octu. Jajka delikatnie wybijać do filiżanki. Gdy woda się wrze zamieszać ją energicznie łyżką aby wytworzył się „wir”, wlać jajko w środek wiru i łyżką formować  białko, tak aby utworzyć w miarę równą kulę. Gotować ok 3 minuty.
    Na półmisku ułożyć jajka, obłożyć smażonymi pieczarkami i krewetkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *