Składniki: 2 szkl. mąki kostka margaryny 3 jajka szklanka cukru puszka maku Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wkładamy do lodówki na 45 minut. Wałkujemy i kroimy według swego uznania łamańce. Przekładamy do blaszki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przestudzone łamańce mieszamy z makiem. Przekładamy do miseczki i gotowe. Przepis na konkurs Godin…
Tag: święta
Listy
Wielkanocne ciasto pomarańczowe
by Alicja Trzcionka • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura z pomarańczy ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…
Listy
Śledzie w korzennej marynacie
by Oliwia Uliasz • • 0 Comments
Składniki: 5 filetów śledzia solonego 1 cebula 4 łyżki soku cytrynowego 4 łyżki oleju ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania…
Listy
Śledzie w marynacie czosnkowej
by Urszula Hanc • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 1 część octu spirytusowego rozcieńczone 3 częściami wody liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania…
Listy
Śledzie w śmietanie z jabłkami i selerem naciowym
by Agnieszka Skoczyńska • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 1 łodyga selera naciowego ½ szklanki gęstej śmietany musztarda do smaku pieprz biały Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w…