Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki
- kostka masła
- 1 szkl. cukru puder
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- konfitura z pomarańczy
- ½ szkl migdałowych płatków
- ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
- ½ szkl. rodzynek
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku, mąkę, drożdże oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Rozsmarować na nim grubą warstwę konfitury pomarańczowej, która posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut.