Składniki:
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- op. budyniu cytrynowego
- 1 szkl. cukru puder
- 1/2kostki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki z cytryny
- sok z 1 cytryny
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- kieliszek rumu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, sok i skórkę z cytryny.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.
Wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać do babkowej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i wstawić do piernika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
W między czasie masło roztopić na małym ogniu po czym dodać 4 łyżki wody, kakao oraz cukier.
Cały czas mieszając gotować aby całość zgęstniała a cukier się rozpuścił.
Wówczas zdjąć z ognia i ucierając jeszcze około minuty w trakcie dodając rum.
Gdy polewa jeszcze będzie gorąca polać nią babkę.