Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka piaskowa w polewie rumowej

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • op. budyniu cytrynowego
  • 1 szkl. cukru puder
  • 1/2kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • kieliszek rumu

Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, sok i skórkę z cytryny.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.
Wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać do babkowej formy  wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i wstawić do piernika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
W między czasie masło roztopić na małym ogniu po czym dodać 4 łyżki wody, kakao oraz cukier.
Cały czas mieszając gotować aby całość zgęstniała a cukier się rozpuścił.
Wówczas zdjąć z ognia i ucierając jeszcze około minuty w trakcie dodając rum.
Gdy polewa jeszcze będzie gorąca polać nią babkę.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *