Składniki: kilka plastrów żółtego sera kukurydza 3-4 jajka przyprawa prowansalska majonez (ilość składników według uznania) Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, potarkowany na małych oczkach żółty ser, przyprawę i majonez. Doprawić pieprzem i solą. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Justa
Tag: świąteczne
Cielęcina
Zraziki cielęce zawijane
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny z udźca duża cebula 2 ząbki czosnku tłuszczo smażenia 2 łyżki ostrej musztardy pieprz, sól, Sposób przyrządzenia: Z mięsa cielęcego umytego i osuszonego wykroić cienkie zrazy, Pozostałe ścinki mięsa zemleć w maszynce wraz z zeszkloną na tłuszczu cebulą i czosnkiem. Do masy wlać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić farsz. Zrazy…
Ryby
Węgorz z pieczarkami
by Roman • • 1 Comment
Składniki: 1 kg węgorza 1 duża cebula 1/2 szklanki dobrej śmietany łyżka mąki 25 dag pieczarek sok z cytryny oliwaz oliwek natka pietruszki sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Węgorza natrzeć grubo solą i za pomocą papierowego tęcznika zetrzeć ją wraz ze śluzem pokrywającym rybą. Jeśli ktoś nie przepada za rybą przygotowaną wraz ze skórą naciąć…
Przekąski
Warkocz Elusi*
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi indyczej 1 kg szynki wieprzowej 1 kg pieczeni wołowej mąka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Każdy gatunek miesa pokroić w paski o takiej samej długości. 3 gatunki miesa spinać wykałaczką i splatać tak jak warkocz, koniec również spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju a następnie podlać wodą i udusić.Wytworzony sos zagęścić…
Zakąski
Śledzie w pieczarkach*
by admin • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śledzi matjasów 1 kg pieczarek 5-6 dużych cebuli oliwa przyprawy Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć w wodzie. Odsączyć, pokroić w skośne kawałki. Pieczarki pokroic w drobna kostkę i udusić na oliwie, odparowując całą wodę. cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklic na złoty kolor. Układać warstwami: pieczarki, cebula, śledzie, pieczarki. Na koncu obowiazkowo…