Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczne

Krewetki królewskie w cieście

Składniki:

  • odwłoki krewetek królewskich
  • olej
  • plaster cytryny
  • listki sałaty lub kapusty pekińskiej
  • pomidor koktajlowy   lub marchewka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, biały

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • sól, biały pieprz

Migdałowiec – Bienenstich

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag maki tortowej 2 jaja i 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie) 3 dag drożdży 12 dag masła Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia. Polewa: Składniki: 1 kostka masła 25 dag…

Ryba maślana w jarzynach

Składniki: 1 kg filetów z ryby maślanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por, biała część nieduży kawałek selera natka pietruszki oliwa z oliwy sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej…

Panga w piwnym cieście z frytkami

Składniki: 1 kg filetów z pangi sok cytrynowy 1 szklanka mąki ¾ szklanki piwa ½ szklanki mleka 2 jajka olej ¾ łyżki proszku do pieczenia sól, biały pieprz Frytki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka  cukru 2 ząbki czosnku olej Sposób przyrządzenia Frytki: Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.  Pokrojone frytki płuczmy  dokładnie pod bieżącą zimną…

Sałatka tajska z wołowiną

Składniki: ½ kg  ugotowanej wołowiny ( z rosołu) 2 cebule 2 pomidory zielona cebulka sałata np. rzymska czosnek oliwa Marynata: ½ szklanka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny papryczka chili kolendra sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ładny kawałek ugotowanej wołowiny pokroić w wąskie plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy stale mieszając dodawać po kropelce…