Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Kartofle na kwaśno z kiełbaskami

Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Śledzie smażone nadziewane

Wymoczyć śledzie, oczyścić, wyjąć środkową ość, osuszyć i nałożyć w środku następującym farszem: Usiekać mlecz, utrzeć trochę cebuli, dodać masła, tartej przesianej bułki, jedno jajko, wymieszać dobrze masę, nałożyć nią śledzie i piec je na klarowanym maśle. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r