Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Śledzie smażone

Moczyć śledzie przez 24 godziny, oczyścić, osuszyć z wody bibułą, posypać mąką, włożyć na patelnię w zasmażone masło i obrumienić po obydwu stronach, następnie ubrać ćwiartkami cytryny i podać do nich kartofle.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad” 1935 r

Świeży śledź po bosmańsku

Składniki: 5 świeżych śledzi, łyżeczka soli czosnkowej, sok z 1,5 cytryny, 5 koreczków anchois, 40 g mąki, 4 łyżki startego twardego żółtego sera, jajko, 3 łyżki oleju, 70 g cebuli, 100 g pomidorów, jedna słodka papryka, łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą…

Jesiotr w szpinakowej skorupie

Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Jesiotr – 40 dkg Szpinak – 50 dkg Mieszanka Śródziemnomorska Bonduelle – 50 dkg Młoda Marchewka Cała Bonduelle – 30 dkg Jaja Mąka Sól Pieprz Ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia: Zamarynowany świeży filet z jesiotra wkładamy do pieca na parowanie, zdejmujemy skórę. Fileta obtaczamy w masie szpinakowej z surowymi jajkami, pieczemy…

Cukierki czekoladowe z płatków owsianych

Składniki: 1 kostka masła roślinnego 4 łyżki kakao 16 łyżek mleka 2 szklanki cukru zapach arakowy płatki owsiane Sposób przyrządzenia: Masło,mleko,cukier,kakao gotujemy na wolnym ogniu do roztopienia.Po zagotowaniu odstawiamy z ognia, dodajemy zapach.Następnie wsypujemy płatki owsiane, aż utworzy nam się gęsta masa.Łyżeczką formujemy cukierki na folii aluminiowej i pozostawiamy do zastygnięcia. SMACZNEGO!!!!