Skład: 250 g szynki 250 g selera sok z cytryny 4 gruszki lub 4 brzoskwinie 100 g łuskanych orzechów włoskich 100 ml majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób przyrządzenia: Seler umyć, obrać, pokroić w zapałkę, zalać niewielką ilością wody z sokiem z cytryny i gotować 5 minut. Odcedzić,…
Tag: staropolska kuchnia
Jednogarnkowe
Bigos Ireny
by A. • • 6 komentarzy
Skład (na mój sposób):
Kapusta kiszona i świeżą wagowo pół na pół albo w innej proporcji wg. uznania – to na 1 kg. każdej, a jeśli więcej, to trzeba odpowiednio zmienić –
po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku. Ilość i proporcje mięsa można zmieniać i opuścić czy dodać inne mięso. Można dodawać resztki pieczeni, które się zachowało w lodówce, pieczone resztki drobiu i także różne sosy z pieczeni i gulaszu, zachowane w tym celu i im więcej, tym lepiej i jak ktoś ma, to dziczyznę tez. Można dodać troszkę słoniny drobno pokrojonej, wędzony boczek i rożne inne mięsa pieczone i gotowane, rożne wędliny, im więcej różnych tym lepiej. Właściwa proporcja powinna być taka, ze ma być więcej mięsa niż kapusty. Mała cebula drobno pokrojona i usmażona, pół – 1dkg suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, łyżka lub 2 koncentratu pomidorowego, sol, pieprz cukier, można (raczej trzeba) dać listek laurowy i pieprz angielski – 5 ziaren lub więcej, ( ja daje), i ziarna pieprzu w całości także kilka suszonych śliwek i czerwone wytrawne wino pod koniec do smaku. Ja daje tez kminek i trochę wiórków marchwi o ile ich nie ma w kiszonej kapuście. Bigosu nie zaprawiam zasmażka, bo mój jest wspaniały bez i nie chce psuć smaku.
Łosoś
Sashimi z łososia
by Romek • • 3 komentarze
Skład: filet z łososia ( środkowa część tuszki) oliwa z orzeszków ziemnych olej sezamowy sos sojowy sok z limonki (cytryny) szczypiorek czosnek papryka chili Sposób przyrządzenia: Filet z łososia bez skóry i bardzo dokładnie wyczyszczony z ości kroimy w cienkie plastry w poprzek mięśni, układamy ozdobnie na półmisku. Obrany czosnek i papryczkę chili, szczypior dokładnie…
Ryby
Stek z rekina
by Krystyna • • 5 komentarzy
Skład: steki z rekina cebula papryka sok pomidorowy papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Steki umyć i osuszyć. W rondlu na rozgrzanej oliwie udusić obrane i pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę, dodać kilka łyżek soku pomidorowego, przyprawić, dusić do momentu aż nadmiar płynów odparuje. Steki rekina ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć pomidorami uduszonymi z…
Sałatki
Sos do sałatek
by Bazylia • • 1 Comment
Prosty i przydatny sos do sałatek: oliwa sok z cytryny ząbek czosnku sól – czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, – dodać sok z cytryny i oliwę, dobrze wymieszać, odstawić na kilkanaście minut i gotowe. Można dodać również trochę ziół według upodobań, można zwiększyć ilość czosnku. Bardzo dobry do sałatek na bazie sałaty zielonej. Smacznego