Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Cielęcina w cieście

Skład: cielęcina pieczarki 1 duża cebula 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego przyprawy 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić ok. godzinę. Ciasto francuskie rozmrozić tak, rozwałkować na odpowiedni płat.. Pieczarki umyć, odsączyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki. Wszystko razem chwilę podsmażyć, przyprawić…

Łosoś norweski w papilotach

Skład: łosoś sól, pieprz masło natka pietruszki cytryna   Sposób przyrządzenia: Filety łososia położyć na dużym kawałku folii aluminiowej, przyprawić, posmarować roztopionym masłem, dodać natkę i plasterek cytryny.. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. ok. 25-30 min. Przed podaniem polać roztopionym masłem.

Sandacz duszony z cebulą

Skład: 1 kg sandacza 5 białych cebul 1 łyżka masła 8 oliwek 1 łyżka kaparów 1 cytryna 750 ml śmietany szczypta szafranu sól biały pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza. Cebule obrać, opłukać i zetrzeć…

Barszcz ukraiński

Skład:

  • 300 g pomidorów
  • 4 buraki
  • 150 g kartofli
  • 1,2 litra wody
  • 150 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 ml kwasu burakowego
  • 80 g fasoli perłowej
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Mus z tunczyka

 Skladniki 400 g tuńczyka z puszki 200 ml śmietany 30% 50 ml koniaku 200 ml wywaru z drobiu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny 15 g żelatyny sól pieprz do przybrania ogórek Sposób przyrządzenia: Tuńczyka osączyć z zalewy i rozetrzeć na gładką masę z koniakiem, koncentratem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać sok z 1/2 cytryny,…