Skład: 1/2 kg filetów z ryby morskiej 2 pory 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka mąki 2 jaja pół szklanki śmietany 1 pomidor zioła sól i pieprz olej sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Filety skropić sokiem z cytryny, pozypać solą, pieprzem i ziołami (u mnie bazylia i tymianek), odstawić na pół godziny, – obsmażyć…
Tag: staropolska kuchnia
Ryby
Ryba z salsą z kiwi
by Krzysztof • • 1 Comment
Skład: ryba o zwartych mięśniach (okoń, sandacz pstrąg) mąka oliwa z oliwy 4 twarde kiwi ½ papryki pomidor szczypior sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Kiwi obrać pokroić każdy owoc na 8 części. Pomidora pokroić tak jak kiwi. Oczyszczoną połowę papryki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać łyżkę oliwi i sok…
Ciastka
Kruche ciasteczka z galaretką
by Olusia • • 1 Comment
Skład: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g galaretki ze smażonych owoców lub dżemu mrożone owoce1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm .…
Zupy
Zupa z marchewki
by Krystyna • • 2 komentarze
Sałatki z kurczakiem
Sałatka Dagi z wędzonego kurczaka
by Daga • • 4 komentarze
Skład: wędzony kurczak marchew papryka czosnek seler sok z cytryny ocet winny brązowy cukier trzcinowy Sposób przyrządzenia: Kurczaka pokroić w cienkie plastry. Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skórki. Marchew, czosnek, seler i czosnek obrać. Wszystkie dodatki pokroić jak makaron, chwilę przesmażyć na oliwie. Plastry kurczaka ułożyć na półmisku, przykryć dodatkami, polać sosem przygotowanym z…