Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Pieczeń barania z jarzynami

Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…

Zapiekanka chłopska

Skład: 1 opakowanie makaronu boczek wędzonycebulakeczup 8 jajek masło żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy dokładnie letnią wodą. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy z obraną i rozdrobnioną cebulą. Makaron, skwarki z boczku wraz z cebulą, keczup i przyprawy dokładnie mieszamy i nakładamy do posmarowanego masłem i wysypanego…

Wędzone mięso jagnięce – Hangikjöt

Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a smakowity efekt nie byłby taki szybki…

Suszone ryby

Wiele gatunków ryb nadaje się do suszenia, ale tradycyjnie suszy się na Islandii głównie: dorsze, łupacze i sumy. Znakomite harðfiskur można zrobić też z flądry, a w niektórych regionach Islandii suszy się też palie wędrowne. Suszenie dorsza, łupacza i flądry: Umyć rybę i zeskrobać z niej śliską powłokę. Następnie wypatroszyć i odciąć głowę. Przeciętą i…