Zębacz występuje u wybrzeży północno-amerykańskich, koło Grenlandii, Islandii w morzach Irlandzkim i Północnym. Najobficiej łowiony jest w morzach Norweskim i Barentsa. Mięso ryby jest smaczne, białe, jędrne, zawartość tłuszczu 2-6 %, białka 12-18 %. Zębacz jest poszukiwany na rynkach europejskich, ma wysoką cenę. Spożywany na świeżo, wędzony, małe ilości zasala się. Przeciętna długość…
Tag: staropolska kuchnia
Ryby
Raki z wody
by Grazyna • • 1 Comment
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Karamboli
by tinca • • 1 Comment
Pochodzące z Indonezji drzewko karamboli podobne jest do brzoskwini. Uprawia się je w rejonach o klimacie tropikalnym, od Kenii po Tajlandię, w Brazylii, na Antylach i wyspach Pacyfiku, w Chinach, w okolicy Kantonu, gdzie kwitnie i owocuje cały rok. Owoce, o wydłużonym kształcie, osiągają wielkość 10-12 cm. Na ich powierzchni widać cztery – pięć biegnących…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Gujawa
by tinca • • 0 Comments
Gujawa jest wiecznie zielonym, niewielkim drzewem, pochodzącym z Basenu Morza Karaibskiego. Obecnie uprawia się ją głównie w Indiach, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w krajach śródziemnomorskich. Owoc gujawy jest kulisty. Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem, grubą jak u pomarańczy. Owoc w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na jasnożółty lub jasnoróżowy. Miąższ z…