Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Bigos bosmański

Skład:
60 dag kapusty kwaszonej, tłuszcz,
10 dag cebuli,
2 dag mąki,
15 dag parówek cienkich,
25 dag wieprzowiny bez kości,
25 dag strąków papryki,
4 dag koncentratu pomidorowego,
15 dag pieczarek,
sól, pieprz, papryka mielona,
przyprawa do zup,
majeranek, cukier i curry do smaku.

Pizza z grzybami.

Skład: 40 dag mąki 2 dag drożdży olej szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego oregano sól 15 dag pieczarek lub leśnych grzybów 1 cebula 2 łyżki czarnych oliwek rozmaryn 1 łyżka ząbków marynowanego czosnku Sposób przyrządzenia: Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, wkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki oleju, wlać ciepłe mleko, zagnieść…

Biała kiełbasa po celestyńsku.

Skład: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek, 2 dag mąki, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku. Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni…

Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Skład: 2 pory, 20 dag pieczarek, 4 parówki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 jajko, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym…