Skład: 1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule, 4 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 l rosołu wołowego 1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki 4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki…
Tag: staropolska kuchnia
Dorsz
Dorsz po prowansalsku.
by Bahus • • 0 Comments
Skład: 80 dag filetów z dorsza, sok z połowy cytryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 szalotki 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina 20 g masa, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem…
Jednogarnkowe
Bigos bieszczadzki.
by Bahus • • 0 Comments
Skład:
- kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
- 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
- 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
- 1 kg boczek wędzony
- 0,6 kg smalec
- 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
- 0,4 kg rodzynki
- 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
- 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
- 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
- 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
- piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra
Zupy
Zupa szpinakowa.
by agastaga • • 0 Comments
Marynaty
Marynowanie szynek.
by marek • • 1 Comment
Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. Do marynowania najlepiej użyć sól prażoną. Praży się sól w następujący sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w przewiewnym miejscu. Na 4 kilo szynki…