Ugotować rosół zwykłym sposobem z kury z dodaniem kości wołowych. Gotować tak długo, aż mięso odejdzie od kości. Potem poobierać je i posiekać. Osobno rozgotować miękko ¼ funta ryżu sparzonego przedtem, utłuc w moździerzu z mięsem kury, przetasować przez sito przelewając rosołem, a w końcu przetarte zaprawić trzema żółtkami utartymi z łyżką młodego masła, uważając,…
Tag: staropolska kuchnia
Zupy
Consomme royal
by marek • • 0 Comments
Jest to zwykły rosół, tylko z następującym dodatkiem: Licząc na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa całe jaja, ubić je mocno z kwaterką słodkiej śmietanki. Dodać soli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlać tę masę w foremkę blaszaną wysmarowaną masłem, wstawić w rondel z kipiącą wodą i gotować na parze pod przykryciem ¾ godziny. Po…
Grochówka
Grochówka wojskowa 2
by Bahus • • 5 komentarzy
Zupy
Zupa ziołowa
by liwo • • 0 Comments
Węgry
Muffiny budapesztańskie
by liwo • • 1 Comment
Składniki: 50 dag salami w plastrach 1 zielona papryka 1 cebula 360 g mąki pszennej 120 g mąki Grahama 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki kminku 2 łyżeczki miodu(płynnego) 100 g masła 400 ml mleka Sposób przyrządzenia: Salami pokroić w paseczki.Paprykę pokroić w kosteczkę.Cebulę drobno posiekać.Nastawić piekarnik na 195 C.Wymieszać mąki,proszek…