Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Chłodnik andaluzyjski

Składniki: 1 litr niegazowanej wody mineralnej, 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine), 5 dojrzałych pomidorów, 4 czerwone papryki, 1 obrany, świeży ogórek, 1 kajzerka, 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego, 4 ząbki czosnku, sól, cukier, czerwony pieprz, kminek arabski do smaku; Sposób przyrządzenia: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo…

Naleśniki z brzoskwiniami

Składniki:
4 naleśniki deserowe ( patrz mój przepis ) lub zwykle
1 puszka brzoskwiń w syropie ( 425g; netto 250g – trzy przepołowione brzoskwinie)
3 łyżki marcepanu w proszku lub masy marcepanowej
sok z cytryny albo kwasek cytrynowy
1-2 łyżki cukru
bita śmietana
kawałek czekolady

Fantastyczna sałatka na grila rzodkiewka+ziemniaki

Składniki:  pęczek rzodkiewki, 6 ziemniaków średniej wielkości ugotowanych w mundurkach, natkę pietruszki,koniecznie świeżą, pół główki czosnku, majonez najlepiej jogo majo, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki przekrajamy na pół i nie za drobno kroimy, ziemniaki obieramy ze skórki dzielimy na 4 i kroimy w grubsze plastry łączymy z rzodkiewką,przygotowujemy sos czosnkowy:pietruszkę dorbno siekamy,ząbki czosnku wyciskamy dodajemy…

Pasta z makreli na kanapkę

Do przygotowania pasty potrzebujemy: jedną wędzoną makrelę, trzy jajka, -szczypiorek,  pół puszki kukurydzy bądź groszku konserwowanego, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Makrelę obieramy i mięso rozdrabniamy,jajka gotujemy a nastepnie drobno kroimy w kosteczkę,szczypior siekamy,dodajemy pół puszki groszku bąź kukurydzy w zależności kto co woli wszystko mieszamy razem dodaja majonez i doprawiając solą i pieprzem,pasta doskonale…