Składniki: 1 litr niegazowanej wody mineralnej, 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine), 5 dojrzałych pomidorów, 4 czerwone papryki, 1 obrany, świeży ogórek, 1 kajzerka, 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego, 4 ząbki czosnku, sól, cukier, czerwony pieprz, kminek arabski do smaku; Sposób przyrządzenia: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo…
Tag: staropolska kuchnia
Desery
Naleśniki z brzoskwiniami
by Vjesja • • 0 Comments
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa ( wiosenna )
by Vjesja • • 2 komentarze
Sałatki
Fantastyczna sałatka na grila rzodkiewka+ziemniaki
by BK • • 2 komentarze
Składniki: pęczek rzodkiewki, 6 ziemniaków średniej wielkości ugotowanych w mundurkach, natkę pietruszki,koniecznie świeżą, pół główki czosnku, majonez najlepiej jogo majo, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki przekrajamy na pół i nie za drobno kroimy, ziemniaki obieramy ze skórki dzielimy na 4 i kroimy w grubsze plastry łączymy z rzodkiewką,przygotowujemy sos czosnkowy:pietruszkę dorbno siekamy,ząbki czosnku wyciskamy dodajemy…
Makrela
Pasta z makreli na kanapkę
by BK • • 2 komentarze
Do przygotowania pasty potrzebujemy: jedną wędzoną makrelę, trzy jajka, -szczypiorek, pół puszki kukurydzy bądź groszku konserwowanego, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Makrelę obieramy i mięso rozdrabniamy,jajka gotujemy a nastepnie drobno kroimy w kosteczkę,szczypior siekamy,dodajemy pół puszki groszku bąź kukurydzy w zależności kto co woli wszystko mieszamy razem dodaja majonez i doprawiając solą i pieprzem,pasta doskonale…