Składniki: 600 g filetów z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 125 ml śmietany, 200 ml sosu salsa, 5 łyżek startego sera (np. ementaleral), 1 pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską…
Tag: staropolska kuchnia
Sałatki
Sałatka z brokułów, fety i migdałów
by aiorghe • • 0 Comments
Brokuły zblanszować. Wystudzić i przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta i uprażone płatki migdałowe. Zrobić sos: 2 łyżki octu balsamicznego wymieszać z 1/2 soku z cytryny, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i filiżanką oliwy. Polać brokuły i odstawić na godzinę, aby przeszły aromatem sosu.
Desery
Deser bananowy
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 400ml mleka bananowego ( lub ugotowanego budyniu ) 1 banan 1- 1,5 łyżki brązowego cukru sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 1 -1,5 łyżki rumu 0,5 szklanki mrożonych owoców mieszanych ( jeżyny, jagody, maliny, ciemne winogrona ) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej bita śmietana Sposób przyrządzenia: Deser jest zrobiony z bananowego…
Śledzie
Śledzie nadziewane w papilotach
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 6 świeżych śledzi, 12,5 dag masła 6 dag miękiszu z bułki, 4 łyżki śmietanki, 4 szalotki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz i cayenne do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić, zachować ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3…