Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: staropolska kuchnia

Dorsz w sosie teksańskim

Składniki: 600 g filetów z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 125 ml śmietany, 200 ml sosu salsa, 5 łyżek startego sera (np. ementaleral), 1 pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską…

Deser bananowy

Składniki: 400ml mleka bananowego ( lub ugotowanego budyniu ) 1 banan 1- 1,5 łyżki brązowego cukru sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 1 -1,5 łyżki rumu 0,5 szklanki mrożonych owoców mieszanych ( jeżyny, jagody, maliny, ciemne winogrona ) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej bita śmietana Sposób przyrządzenia: Deser jest zrobiony z bananowego…

Śledzie nadziewane w papilotach

Składniki: 6 świeżych śledzi, 12,5 dag masła 6 dag miękiszu z bułki, 4 łyżki śmietanki, 4 szalotki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz i cayenne do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić, zachować ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3…