Składniki: 125 g jasnego brązowego cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 125 ml octu z białego wina 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek soku z ananasowego Sposób wykonania: Do woka wrzucić posiekany czosnek, dodać brązowy cukier, mąkę, ocet z białego wina, koncentrat pomidorowy oraz sok z ananasa. Całość dokładnie wymieszać i gotować około…
Tag: sosy
Porady i Ciekawostki
Sos musztardowy z kaparami Julii
by Julia Sołtys • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml greckiego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych kaparów 1 łyżka ziaren gorczycy sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać jogurt, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i…
Porady i Ciekawostki
Makaron zapiekany z sosem z jagnięciną
by Marzena Stolarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 g chudej mielonej jagnięciny 400 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka osiekanego majeranku 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonych goździków sól pieprz 225 g makaronu rurki 2 jajka 300…
Listy
Kiełbaski jagnięce w sosie pomidorowym
by Żaneta Bujak • • 0 Comments
Składniki: 500 g chudej zmielonej jagnięciny 55 g okruchów z bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka kminku szczypta cynamonu sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy 800 g pomidorów z puszki z zalewą ¼ łyżeczki cukru 50 ml oliwy 1 ząbek czosnku ¼ łyżeczki cynamonu 1…
Listy
Kotlety z jagnięciny z sosem bakłażanowo-oliwkowym
by Sylwia Stelmach • • 0 Comments
Składniki: 5 kotletów jagnięcych sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 16 czarnych greckich oliwek 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół Sposób wykonania: Kotlety oprószyć pieprzem po czym smażyć siatce piekarnika i piec około 15 minut do miękkości mięsa. W…