Składniki:
- 1 szkl bulionu warzywnego
- ½ szkl śmietany
- 2 pomidory
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki: 2 cebule 1 jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka curry 1 op słodkiej śmietany sól cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła przesmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać starte na tarce jabłko. Gdy cebula się zazłoci zalać całość szklanką wody. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem…
Składniki: ½ kostki masła 2 żółtka ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Do wina dodać szczyptę soli oraz pieprz i zagotować. Następnie odstawić do ostygnięcia po czym dodać żółtka i odrobinę zimnej wody. Przełożyć do garnka z gotująca się woda i ubijać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Ponownie zdjąć z ognia…
Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka ½ selera 10 dag mielonego mięsa 5 dag kurzych wątróbek 1 łyżka tłuszczu 2 łyżki pikantnego ketchupu ½ szkl białego wytrawnego wina 1 szkl rosołu sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojony boczek wytopić na rozgrzanej patelni, wówczas przesmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną…
Składniki: ½ szkl orzechów włoskich 1 cebula ½ cytryny 1 szkl bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Do rondelka wlać bulion, zagotować. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cebulę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec wrzucić posiekane orzechy…