Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Do żółtek wsypać cukier i całość utrzeć do białości. Wówczas wlać wino i gotować w kąpieli wodnej cały czas ubijając do zgęstnienia sou. Gdy sos zacznie się podnosić jest gotowany do podania.
Tag: sosy
Porady i Ciekawostki
Sos szary z bakaliami Anety
by Aneta Baron • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kilka suszonych śliwek 5 dag migdałów 5 dag rodzynków 4 goździki 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cytryna 3 dag piernika 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić mąkę, którą rozprowadzić zimnym…
Porady i Ciekawostki
Sos śliwkowy z czosnkiem
by Daria Lewczuk • • 0 Comments
Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać niewielką ilością wody i moczył kilka godzin. Po tym czasie usunąć pestki i gotować w tej samej wodzie w której się moczyły do momentu, aż się rozgotują. Następnie całość zmiksować i dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w odrobinie…
Porady i Ciekawostki
Sos słodko-kwaśny z rodzynkami
by Adrianna Rybacka • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 5 dag rodzynków ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę. Gdy się zarumieni rozprowadzić ją bulionem. Następnie dodać rodzynki, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem. Do…