Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do ryb

Sos z płatkami migdałowymi

Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko po czym dodać żółtka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Gdy sos stanie się gęsty i puszysty dodać jeszcze płatki migdałowe.

Sos szodonowy

Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Żółtka ucierać z cukrem do białą puszystą masę. Wówczas wlać do niej wino i wstawić rondelek z masą do drugiego garnka z gotującą się wodą. Trzymać na małym ogniu i dokładnie ubijać aż stanie się gęsty.