Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko po czym dodać żółtka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Gdy sos stanie się gęsty i puszysty dodać jeszcze płatki migdałowe.
Tag: sos do ryb
Listy
Sos z białego wina Marty
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka ½ szkl cukru 1 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżeczka skórki cytrynowej Sposób wykonania; Żółtka utrzeć do białości z dodatkiem cukru. Następnie wlać wino i ubijać w kąpieli wodnej do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny.
Listy
Sos szodonowy
by Kacper • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Żółtka ucierać z cukrem do białą puszystą masę. Wówczas wlać do niej wino i wstawić rondelek z masą do drugiego garnka z gotującą się wodą. Trzymać na małym ogniu i dokładnie ubijać aż stanie się gęsty.
Listy
Sos z sera pleśniowego
by Wiktor Kurach • • 0 Comments
Listy
Sos miodowy z rodzynkami i orzechami
by Kasia Krysztofiak • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka rodzynków 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Sposób wykonania; Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz miodem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem.