Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do ryb

Sos chlebowy

Składniki: 2 szkl mleka 2 łyżki masła 10 dag bułki 1 cebula 1 goździk 2 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia po czym rozpuścić w nim masło a potem dodać jeszcze chleb oaz cebulę w którą wcześniej wbić goździk. Doprawić lekko solą do smaku i trzymać na ogniu około 15 minut.…

Sos słodko kwaśny Ali

Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 5 dag rodzynków ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas dodać jeszcze rodzynki, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i całość doprowadzić do wrzenia. Po czym dodać jeszcze sok z cytryny oraz…

Sos curry z jabłkiem

Składniki: 2 cebule 1 jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 masła 1 łyżka curry 1 op śmietany sól cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanej oliwie i maśle. Następnie dodać obrane i starte na tarce jabłko. Chwilę trzymać na ogniu po czym wlać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Po…

Sos pomarańczowy Jana

Składniki: 1 pomarańcza garść orzechów laskowych ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki curry sól pieprz Sposób wykonania; Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Następnie dodać do niej orzechy, oliwę, miód i curry. Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos holenderski Jana

Składniki: ½ kostki masła 2 żółtka ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania; Wino doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić go do wrzenia. Wówczas zestawiać z ognia do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz odrobinę wody. Całość dokładnie ucierać w kąpieli wodnej. Gdy żółtka zaczną gęstnieć zdjąć z ognia i…