Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 łyżka galaretki porzeczkowej 1/2 szkl porto 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta suszonego imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Wino wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodać jeszcze skórkę startą z tych owoców, imbir, sól, miód oraz galaretkę porzeczkową. Całość dokładnie wymieszać. Trzymać kilka minut na małym ogniu.…
Tag: sos do mięs
Listy
Sos pomarańczowy Eweliny
by Ewelina Dwojak • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego 1 szkl bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Do octu dodać cukier i na małym ogniu go rozpuścić, wówczas rozprowadzić go bulionem. Następnie dodać skórkę pomarańczową i gotować kilka minut na dużym ogniu. Po tym czasie dodać sok z cytryny i pomarańczy. Jeszcze…
Listy
Sos z jabłek z cynamonem
by Celina Zyskowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki cukru ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, które zalać wodą i rozgotować na małym ogniu. Wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować na gładki sos.
Listy
Sos ze śliwek ze skórką cytrynową
by Bożena Głód • • 0 Comments
Składniki: ½ kg śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 goździki Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i rozgotować na małym ogniu. Wówczas przetrzeć je przez sito. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą dodać do śliwek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem, goździkami…
Listy
Sos z czerwonego wina
by Teresa Raczek • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 1/3 szkl cukru 5 dag rodzynków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szkl wody szczypta cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób wykonania: Do wina dodać cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, Wówczas dodać mąkę wymieszaną z wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić jeszcze rodzynki i…