Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.
Tag: sól
Wieprzowina
Wieprzowina schowana w soli
by Kaśka Drzyzga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego pieprz majeranek ok. 1 kg soli Sposób wykonania: Mięso natrzeć majerankiem oraz pieprzem. Następnie 0,5 kg soli wsypać do naczynia żaroodpornego , ułożyć na niej mięso i zasypać resztą soli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1,5 godziny.
Ciastka
Ciasteczka solone
by Artur Barczyński • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. mąki pszennej 20 dag masła kminek sól Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło, sól oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Z powstałego ciasta formować paluszki o grubości jednego centymetra. Posypać ja kminkiem i ułożyć na blasze do jedzenia. Wstawić do…
Kurczak
Kurczak pieczony w soli
by Klotylda • • 0 Comments
Składniki: 4 kg soli 3 gałązki szałwii 3 gałązki rozmarynu 1 kurczak 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do dużego naczynia wsyp 1,5 kg soli. Zioła i czosnek związać ze sobą i włożyć do soli. Następnie na soli ułożyć kurczaka i zasypać pozostałą solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 1,5 godziny.…