Składniki:
- 4 filety pstrąga
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sezamu
- sól, pieprz
- olej i masło do smażenia
Składniki: 1 kg sprawionych pstrągów 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy sól, pieprz Sos: 2 łyżki koniaku 2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku goździki i tarta gałka muszkatołowa do smaku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem,…
Składniki: 4 średniej wielkości pstrągi ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka masła 8 śliwek szczypiorek, natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej, ponownie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić. Śliwki przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w…
Składniki: 1 kg niedużych sprawionych pstrągów 4 szklanki wody 1,5 szklanki czerwonego wina warzywa jak do rosołu sól, pieprz kiszone ogórki Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut. W międzyczasie przygotować wywar. Wodę i wino doprowadzić do wrzenia, dodać obrane warzywa i przyprawy, powoli gotować…
Składniki: 4 sprawione pstrągi 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos: ¾ szklanki dobrego kefiru ¾ szklanki śmietany kremowej 1 łyżka likieru miodowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim pstrągi aż skóra stanie się chrupiąca. Pozostałe…