Pierwsze wzmianki o kalarepie stosowanej w kuchni pochodzą ze starożytnego Rzymu. Do nowożytnej Europy kalarepa przywędrowała w XVI wieku , a na Polskich stołach gości od wieku XIX. Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jadalna część kalarepy to zgrubiona łodyga i młode listki. Jadalna część pokryta jest grubą, twardą skórką którą przed spożyciem warzywa należy obrać.…
Tag: smaczne
Listy
Ośmiornica z grilla marynowana w winie i occie balsamicznym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sprawionych młodych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili 4 łyżki keczupu posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic…
Listy
Kebab w wersji Egipskiej Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Pikantny sos do mięs z grilla
by Weronika Kwaśnik • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki keczupu 2 łyżki miodu płynnego ½ szklanki białego octu winnego szczypta cynamonu szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżeczka sosu Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonej, wędzonej papryki Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować…