Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalarepa

Pierwsze wzmianki o kalarepie stosowanej w kuchni pochodzą ze starożytnego Rzymu. Do nowożytnej  Europy kalarepa przywędrowała w XVI wieku , a na Polskich stołach gości od wieku XIX. Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jadalna część kalarepy to zgrubiona łodyga i młode listki. Jadalna część pokryta jest grubą, twardą skórką którą przed spożyciem warzywa należy obrać.
W handlu dostępna bywa od wczesnej wiosny. Kupując kalarepę wybieramy te o listkach intensywnie zielonych. Bulwa powinna być twarda. Zbyt duże liście, liście wyblakłe, zmiany na bulwie dyskwalifikują kalarepę.
Kalarepa i jej młode listki to kopalnia niezbędnych do życia i zdrowia składników. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, nie wywołuje alergii, nie zawiera cholesterolu. Inne składniki to luteina niezbędna do dobrej kondycji oczu oraz cholagoga poprawiająca trawienie. Zawarte w kalarepie włókna roślinne wspomagają pracę jelit. Jest i jeden minus. Kalarepa zawiera szczawiany których powinni unikać chorzy na kamicę nerkową. Reasumując jedzmy kalarepę, młoda, jędrna jest naprawdę smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *