Pierwsze wzmianki o kalarepie stosowanej w kuchni pochodzą ze starożytnego Rzymu. Do nowożytnej Europy kalarepa przywędrowała w XVI wieku , a na Polskich stołach gości od wieku XIX. Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jadalna część kalarepy to zgrubiona łodyga i młode listki. Jadalna część pokryta jest grubą, twardą skórką którą przed spożyciem warzywa należy obrać.…
Tag: z kalarepy
Półmięsne
Kalarepa nadziewana
by marek • • 0 Comments
Obrać młodą kalarepę, opłukać, zerżnąć wierzch i wydrążyć główki okrągło dla wypełnienia farszem. Usiekać drobno wybraną miazgę, podsmażyć z masłem do miękkości, dodać drobno usiekanej pieczeni wołowego szpiku, tartej bułki, soli, dwa jaja, śmietany i zmieszać wszystko razem. Napełnić główki, nakryć każdą ściętym z niej wierzchem, włożyć w rondel, zalać bulionem lub wodą, włożyć masła,…
Warzywa
Kalarepa gotowana
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 4-5 sztuk kalarepy • 1 łyżka masła, soli • 1 łyżka mąki • 0.25 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osobnej wodzie. Odcedzić, włożyć do rondla, dolać wody, odrobinę posolić, włożyć kawałek masła lub dusić aż będzie miękka. Pod koniec duszenia dodać łyżkę mąki lub bułki tartej,…