Skład: 2 duże winne jabłka 1 grejpfrut 4-6 połówek marynowanych gruszek 6-8 marynowanych śliwek łyżka borówek po szwajcarsku (ewentualnie) 2-3 łyżki oliwy sól, biały pieprz, cukier, szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny natka. Sposób wykonania: Gruszki i śliwki pokroić w paski. Grejpfrut obrać, z cząstek zdjąć błonkę, albo wykroić je miedzy błonkami,…
Tag: smaczna
Sałatki
Sałatka z gruszek
by A. • • 0 Comments
Skład: 4 duże twardawe gruszki łyżka soku cytrynowego 20 dkg resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka albo pieczeni cielęcej, łyżka galaretki porzeczkowej 12 marynowanych śliwek 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: Mięso pokroić w drobna kostkę, śliwki pokroić w paski prócz 8 połówek. Majonez wymieszać z musztarda, galaretka, mięsem i śliwkami,…
Sałatki
Sałatka z gruszek i szynki
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 dojrzałe, ale twardawe gruszki, albo z marynaty 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej 2 łyżki siekanych migdałów 4-5 łyżek ryżu na sypko sok cytr Oliwa pół łyżeczki curry sól cukier, pieprz Sposób wykonania: Świeże gruszki obrać i pokroić w kostkę odrzucając gniazda. Z marynaty tylko pokroić. Szynkę pokroić też w kostkę, wymieszać z…
Baranina
Baranina duszona w piwie
by anka • • 0 Comments
Skład: 1,5 kg baraniny z łopatki 500 g cebuli 500 g ziemniaków por 2 gałązki selera 0,25 l jasnego piwa pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Oczyszcone i umyte jarzyny pokrajać w plasterki. Mięso pokrajać w plastry, lekko zbić. W garnku układać warstwami: jarzyny, plastry mięsa, wierzchnią warstwę musi stanowić…
Zupy
Barszcz z gwiazdami
by lilka • • 0 Comments
Składniki: duży czerwony burak łyżeczka kminku 400 ml bulionu drobiowego sól 100 ml soku jabłkowego żółtka pieprz Przygotowanie: Wyszorowany burak gotować 40 minut w osolonej wodzie z kminkiem. Wyjąć, opłukać zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do bulionu i zagotować, a następnie zmiksować. Gruszkę pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Usunąć nasiona, a…