Skład:
- 2 duże winne jabłka
- 1 grejpfrut
- 4-6 połówek marynowanych gruszek
- 6-8 marynowanych śliwek
- łyżka borówek po szwajcarsku (ewentualnie)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, biały pieprz, cukier, szczypta gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- natka.
Sposób wykonania:
Gruszki i śliwki pokroić w paski. Grejpfrut obrać, z cząstek zdjąć błonkę,
albo wykroić je miedzy błonkami, pokroić w kostkę odrzucając pestki. Obrane
jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem c. Wszystko razem połączyć, dodając
borowiki, kto ma. Oliwę wymieszać z 1-2 łyżkami marynaty z gruszek lub
śliwek, dodać przyprawy do smaku i natkę i zalać sałatkę. Zaraz podawać do
zimnych mięs lub wędlin.
1 comment for “Pikantna surówka owocowa”