Składniki: 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować. W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na…
Tag: śliwki
Listy
Suszone śliwki w marynacie
by Patryk Jastrzębski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg suszonych śliwek 2 szkl mocnej herbaty ½ l octu winnego 1 szkl cukru ½ cytryny kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Śliwki przełożyć do rondelka, dodać plasterki cytryny i zalać całość gorąca herbatą. Odstawić na całą noc pod przykryciem. Następnego dnia do octu dodać…
Listy
Węgierki w marynacie
by Krzysiek Stefański • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgierek 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 15 dag cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki usuwając pestki po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut. W między czasie ocet winny wymieszać z wodą i doprowadzić do…
Listy
Marynowane śliwki Piotra
by Piotr Bielecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 1 ½ szkl octu jabłkowego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki usuwając pestki po czym ułożyć je w wyparzonych słoikach. Następnie ocet jabłkowy wlać do rondelka, dodać pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, sól oraz cukier.…
Listy
Sos ze śliwek ze skórką cytrynową
by Bożena Głód • • 0 Comments
Składniki: ½ kg śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 goździki Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i rozgotować na małym ogniu. Wówczas przetrzeć je przez sito. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą dodać do śliwek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem, goździkami…