Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śliwki

Ocet śliwkowy

Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki ze śliwek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.

Śliwki w boczku zapiekane

Składniki: 20 dag suszonych śliwek kilka plasterków boczku wykałaczki Sposób wykonania: Ze śliwek usunąć pestki. Następnie boczek pokroić w paseczki. Owinąć nimi ciasno śliwki. Wbić po wykałaczce aby się nie rozpadły. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.

Sos śliwkowy Adama

Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.

Ryż zapiekany ze śliwkami

Składniki: 500 g suszonych śliwek 2 łyżki masła 75 g ryżu laska wanilii 1/2 l. mleka 3 białka 150 g cukru wiśniówka Sposób wykonania; Ryż gotować  około 3 minut po czym je odcedzić. Następnie mleko z dodatkiem wanilii doprowadzić do wrzenia po czym dodać odcedzony ryż. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.…

Zupa z suszonych śliwek

Składniki: 600 g suszonych śliwek kilka goździków szczypta cynamonu 150 g śmietany 1 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Sposób wykonania; Śliwki zalać 1 ½ l wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły po czym przetrzeć je przez sito. Mąkę wymieszać z ¼ szkl wody…