Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 75 g ryżu
  • laska wanilii
  • 1/2 l. mleka
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • wiśniówka

    Sposób wykonania;
    Ryż gotować  około 3 minut po czym je odcedzić.
    Następnie mleko z dodatkiem wanilii doprowadzić do wrzenia po czym dodać odcedzony ryż.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.
    Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru oraz kawałek masła.
    Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego ryż.
    Ułożyć na nim suszone śliwki, które skropić wiśniówką.
    Następnie białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wyłożyć na śliwkach.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *