Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 1 część octu spirytusowego rozcieńczone 3 częściami wody liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania…
Tag: śledzie
Listy
Śledzie w śmietanie z jabłkami i selerem naciowym
by Agnieszka Skoczyńska • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg solonych filetów śledziowych 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 1 łodyga selera naciowego ½ szklanki gęstej śmietany musztarda do smaku pieprz biały Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w…
Listy
Śledzie z ogórkiem kiszonym
by Joanna Tokarek • • 0 Comments
Składniki: 4 filety solonych śledzi 2 cebule 2 kiszone ogórki 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, zalać wodą na kilka minut, wodę odlać i zastąpić ją świeżą z dodatkiem mleka. Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać octem i odstawić na około…
Listy
Śledzie w zalewie z przyprawą curry
by Łucja Kazek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg płatów śledziowych 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju 3 średnie cebule 5 łyżek musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ½ szklanki soku z cytryny 2-3 łyżeczki przyprawy curry Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wymoczyć w mleku około 2-3 godziny, osuszyć i pokroić w paseczki, każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Cebulę…