Składniki: 1 kg kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów 4 łyżki masła 1 cebula pieprz sól Sposób wykonania; Kapustę kiszoną trochę poszatkować po czym lekko opłukać wodą. Następnie przełożyć ją do garnka i zalać taką ilością wody aby była przykryta. Gotować do miękkości. W miedzy czasie wcześniej namoczone grzyby w wodzie również ugotować do miękkości po…
Tag: składniki
Listy
Kapusta z grochem i grzybami
by Ewelina Tkacz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów 1 cebula kminek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 30 dag łuskanego grochu Sposób wykonania: Groch zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. W między czasie kapustę oraz grzyby również ugotować (osobno). Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mąkę…
Listy
Smażony karp Ali
by Alicja Banaś • • 0 Comments
Składniki: 1 karp (1 kg) 1/4 szklanki mąki pszennej sól 5 łyżek oleju 1 łyżka masła plasterki cytryny gałązki natki pietruszki Sposób wykonania: Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka. Dzwonka te obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż staną się rumiane. Gdy karp będzie prawie gotowy wrzucić jeszcze kawałek masła. Po…
Listy
Sałatka ogórkowa oprószona koperkiem
by Karol Niewiarowski • • 0 Comments
Składniki: 500 g długich ogórków 2 łyżki posiekanej natki koperku 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Następnie olej wymieszać z octem winnym i polać ogórki. Oprószyć całość solą. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Listy
Sałatka z bakłażanem i papryką
by Konrad Ochocki • • 0 Comments
Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany 14 papryk 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju 3 – 4 pomidory sól Sposób wykonania: Obrane bakłażany pokroić w półplasterki. Następnie papryki pokroić w paseczki a cebule w krążki i dodać do bakłażanów. Dodać jeszcze pomidory pokrojone na cząstki a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać…