Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Marynata grzybowa do śledzi

Składniki: kilka suszonych grzybów 2-3 cebule 2-3 ogórki konserwowe olej łyżka octu winnego natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samwej wodzie w której się moczyły po czym je ocedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i dodac do grzybów. Wrzucić jeszcze…

Sałatka ziemniaczana z soją

Składniki: 40 dag ziemniaków 1 czerwona cebula 25 dag kiełków soi 1/2 łyżeczki kminku sól Sos: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę pokroić w krążki…

Sałata z rzodkiewką i kalarepą

Składniki: pół główki  sałaty 6  rzodkiewek młoda kalarepka sól 4 łyżki śmietany pieprz garść rzeżuchy pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie rzodkiewki pokroić w plasterki a obraną kalarepę zetrzeć na tarce. Dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekaną rzeżuchą.

Sos sałatkowy Ali

Składniki: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z mlekiem skondensowanym oraz musztardą. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz imbirem.

Karp smażony z chrzanem

Składniki: 2 karpie 1 szklanka kefiru mąka bułka tarta pół łyżeczki papryki jajko łyżka soku z cytryny korzeń chrzanu sól pieprz olej Sposób wykonania; Oczyszczone karpie pokroić w dzwonka, które zalać kefirem. W między czasie jajko roztrzepać razem z papryką, solą, pieprzem. Następnie ryby odsączyć z kefiry i obtoczyć je w mące po czym obtoczyć…