Składniki: 2 bakłażany 3 pomidory 2/3 szklanki tartego parmezanu 2 rozgniecione ząbki czosnku 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z…
Tag: skałdniki
Listy
Sałatka z pomarańczą, kukurydzą i ogórkiem
by Teresa Kościńska • • 0 Comments
Składniki: główka zielonej sałaty pomarańcza puszka kukurydzy świeży ogórek papryka Sos: 3 łyżki gęstej śmietany łyżka majonezu sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Obrana pomarańcze podzielić na cząstki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Następnie obranego ogórka pokroić w kostkę a paprykę w paski. Całość dokładnie wymieszać. Natomiast śmietanę wymieszać…
Listy
Sałatka ziemniaczana z cebulą i kiełkami
by Basia Piega • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ziemniaków 1 czerwona cebula (10 dag) 25 dag kiełków soi 1/2 łyżeczki kminku sól SOS: 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mleka skondensowanego 6 łyżek jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym pokroić je w kostkę. Następnie cebulę pokroić w…