Składniki: 4 jajka 6 dag posiekanych włoskich orzechów 2 łyżki masła sól, pieprz i sproszkowany cynamon do smaku Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło. Wlać roztrzepane jajka wymieszane z orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając smażyć do ścięcia się jajek. Przed podaniem jajecznicę posypać cynamonem. Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: Bahus
Tag: serowe
Kurczak
Podudzia kurczaka w serowej panierce
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 10 szt. „pałek” z kurczaka 1 nieduża cebula 2 jajka 10 dkg tartego żółtego sera 1/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki tarta bułka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Podudzia „pałki” kurczaka umyć osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Z tartego…
Jajka
Jajecznica z ogórkiem
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka kilkanaście plasterków ogórka słonina ½ cebuli sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeżą słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, posolić, zeszklić. Gdy cebulka zmięknie dodać ogórka w plastrach, chwilę razem poddusić i wbić jajka, usmażyć, doprawić do smaku.
Jajka
Jaja faszerowane po polsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 8 jaj gotowanych na twardo 5 dkg bułki czerstwej, mleko 5 dkg cebuli tłuszcz 2 dkg rodzynków natka pietruszki 200 ml śmietany (gęstej) 6-8 dkg sera twarogowego 4 dkg chrzanu tartego sól, pieprz, cukier sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć…
Sery
Ser marynowany w oleju
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 500 g żółtego sera 3/4 l oleju 15 ziaren jałowca 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka pieprzu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3 paski ostrej papryki Sposób przyrządzenia: Cebulę pokroić w grubej kostkę. Olej wymieszać z przyprawami, dodać cebulę, paprykę i czosnek. ser jednego lub różnych gatunków pokroić w kostkę, włożyć do…