Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: serowe

Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca Opis: Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy,…

Ser Comté

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z…

Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.

Pochodzenie: Burgundia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki…

Ser Valençay A.O.C.

Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: słodki z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Valençay na początku miał kształt piramidki. Po powrocie z nieudanej kampanii w Egipcie, Napoleon odciął wierzchołek sera, aby nie przypominał mu piramidy egipskiej. Ser jest miękki, jędrny i wilgotny.…

Ser Selles sur Cher A.O.C.

Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: w smaku ser jest nieco kwaśny i słony, z pewnym dodatkiem słodyczy, zachowuje aromat koziego mleka i pleśni ciemnych piwnic Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji farmerskiej od wiosny do jesieni Opis: Powierzchnia sera jest bardzo gruzełkowata, a skórka – sucha.…