Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: najłagodniejszy ser typu bleu, o smaku grzybów i orzechów Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Jego nazwa pochodzi od łacińskiego forma oznaczającego formę lub kształt. Jest to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie…
Tag: serowe
Sery
Ser Cantal A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak sera wydobywa dodana sól; w pełni dojrzały ser ma wyraźny smak, podczas gdy młody ser jest lekko słodkawy Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Cantal to jeden z najstarszych serów francuskich. Już 2000 lat temu Pliniusz opisywał go jako przysmak Rzymian.…
Sery
Ser Bleu d’Auvergne A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyrazisty ostry smak, w którym wyczuwa się topione masło Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok Opis: Nazwa sera pochodzi od górskiej krainy, gdzie jest wytwarzany. Wyglądem przypomina roquefort, lecz produkowany jest z mleka krowiego. Ser został po raz pierwszy wyprodukowany przez Antoine Roussel…
Sery
Ser Chabichou du Poitou A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Poitou Charentes Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: ma delikatny, słodkawy smak, odrobinę słony i kwaskowaty; można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni…
Sery
Ser Morbier A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i…