Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: serowe

Ser Abondance A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: lekko kwaskowaty i słodki, jego smak pozostaje w ustach długo po spożyciu Zawartość  tłuszczu: 48% Pora roku: cały rok choć najlepszy jest wytwarzany jesienią Opis: Nazwa sera pochodzi od jego miejsca wytwarzania. Ser produkuje się w dolinie Abondance w Górnej Sabaudii. Pierwsze sery…

Ser Salers A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: aromatyczny, lekko kwaskowaty, z posmakiem ziołowym Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania; salers zrobiony w maju można jeść na jesieni Opis: Od 2000 lat w górach Owernii produkuje się sery salers i cantal, według tradycyjnych, praktycznie nie zmienionych metod.…

Ser Saint Nectaire A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: w smaku wyczuwa się kwaskowaty miąższ, a także starannie zamarynowaną sól, orzech włoski i przyprawy Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: najlepszy latem (fermier), cały rok (industriel) Opis: Od wieków ser ten produkuje się w rejonie Mont-Aort w Owernii. Jest to ser typowy dla…

Ser Laguiole A.O.C.

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: w smaku przypomina tartę serowo-cebulową Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w zależności od dojrzewania Opis: Ser ten wytwarzany jest na płaskowyżu Aubrac w Owernii. Jest produkowany według takiej samej receptury co cantal. Ma starożytny rodowód – prawdopodobnie wytwarzano go już w IV…

Ser Emmentaler

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak mleka, łagodny, owocowy o posmaku orzechowym Zawartość  tłuszczu: 45%-48% Pora roku: cały rok Opis: Francuski ementaler produkowany jest od XIII wieku w regionie Franche – Comté. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami wielkości wiśni…