Składniki:
- 1 porcja ciasta naleśnikowego
- 350 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- 3 łyżki ciemnego rumu
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki rodzynek
- 50 g cukru pudru
Składniki: 60 g masła 1 cebulka 250g sera gorgonzola 125 g serka mascarpone 200 ml śmietany Pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle poddusić posiekaną cebulę po czym dodać starty ser, śmietanę oraz macarpone. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na…
Gdy został mi serek mascarpone po tiramisu musiałam go jakoś wykorzystać – i tak oto powstał ten deser.
Składniki:
• owoce kiwi 2 sztuki
• galaretka o smkau kaktusa 1 sztuka
• śmietana kremówka 36 % 200 ml
• serek marscapone 25 dkg
Sposób przyrządzenia:
Galaretkę przygotowujemy wg. Przepisu na opakowaniu. Studzimy. Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek i ubijamy na gładką masę. Odkładamy około 5 łyżek masy serowej i wlewamy do niej 5 łyżek galaretki. Łączymy dokładnie. Galaretkę gdy stężeje to kroimy na kawałeczki.Owoce kroimy w kostkę.
Układamy w szklaneczkach :
-łyżkę masy serowej
-łyżkę masy wymieszanej z galaretką (tak aby wykorzystać wszystko na jedną warstwę na trzy desery)
-2 łyżki galaretki
-łyżkę masy serowej
-pokrojone kiwi (wszystkie rozkładamy na desery)
-łyżkę masy serowej
-na górę nakładamy galaretkę i robimy kleksy z masy serowej
-w każdy wkładamy kawałek galaretki i dekorujemy plasterkiem kiwi
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa