Składniki: 4-5 wiązek świeżego szpinaku(moze być mrożony ok.80dkg) dwa opakowania ciasta francuskiego pół kostki sera feta łyżka masła 4 łyżki oliwy kostka rosołowa cebula jajko 4ząbki czosnku sól, pieprz. opcjonalnie łyżka serka mascarpone Sposób przyrządzenia: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie pod koniec dodajemy czosnek, szpinak płuczemy bez siekania dodajemy do garnka.…
Tag: ser feta
Sałatki
Sałatka mandarynkami pachnąca
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 duża główka ulubionej sałaty 10 czarnych oliwek bez pestek 1 obrany, cienko pokrojony ogórek 1 obrane, pokrojone drobno awokado 30 dkg bezpestkowych mandarynek podzielonych na płatki 2 plastry czerwonej cebuli rozkrojonej na połowę ¼ szklanki pokruszonego sera feta Dresing: ½ łyżeczki skórki otartej z mandarynek ¼ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki oliwy 1…
Sałatki z makaronem
Grecka sałatka makaronowa
by Monikia • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg makaronu kolanka ½ szklanki pokrojonego w kostkę sera feta 8 pomidorków koktajlowych 12 oliwek bez pestek 2 szklanki porozdzieranych palcami listków szpinaku lub ulubionej sałaty Dresing: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego ½ łyżeczki…
Krewetki
Krewetki z patelni po śródziemnomorsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 20 odwłoków średnich krewetek 5 dkg pokruszonego sera Feta kilka listków bazylii 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka białego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, wypłukać na sicie, obsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, i po chwili odwłoki krewetek, szybko obsmażyć, dodać…
Przekąski
Naleśniki z serem feta i oliwkami
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka sól do smaku Farsz: 20 dkg sera feta 2 łyżki śmietany 10 dkg oliwek bez pestek estragon, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie…