Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grecka sałatka makaronowa

Składniki:

  • 20 dkg makaronu kolanka
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę sera feta
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 12 oliwek bez pestek
  • 2 szklanki porozdzieranych palcami listków szpinaku lub ulubionej sałaty

Dresing:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na durszlaku do obsączenia. W miseczce używając trzepaczki wymieszać składniki dresingu. Szpinak lub sałatę wymieszać z częścią dresingu, rozłożyć na dnie półmiska. Pozostałe składniki delikatnie wymieszać z resztą dresingu, ułożyć na zielonym podkładzie w salaterce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *