Składniki:
- 20 dkg makaronu kolanka
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę sera feta
- 8 pomidorków koktajlowych
- 12 oliwek bez pestek
- 2 szklanki porozdzieranych palcami listków szpinaku lub ulubionej sałaty
Dresing:
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżka posiekanego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na durszlaku do obsączenia. W miseczce używając trzepaczki wymieszać składniki dresingu. Szpinak lub sałatę wymieszać z częścią dresingu, rozłożyć na dnie półmiska. Pozostałe składniki delikatnie wymieszać z resztą dresingu, ułożyć na zielonym podkładzie w salaterce.