Składniki:
- Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 20 dkg sera feta
- 2 łyżki śmietany
- 10 dkg oliwek bez pestek
- estragon, natka pietruszki
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Ser feta rozgnieść za pomocą widelca dodać śmietanę, pokrojone oliwki i zioła w ilości wg uznania, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić sola i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce do zapiekania, zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła.