Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z serem feta i oliwkami

Składniki:

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • sól do smaku

    Farsz:

    • 20 dkg sera feta
    • 2 łyżki śmietany
    • 10 dkg oliwek bez pestek
    • estragon, natka pietruszki


    Sposób przyrządzenia:
    Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
    Ser feta rozgnieść za pomocą widelca dodać śmietanę, pokrojone oliwki i zioła w ilości wg uznania, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić sola i pieprzem.
    Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce do zapiekania, zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *